Wednesday, February 5, 2014

Keajaiban Bersedekah

1) Sedekah mendatangkan rezeki.
  • Ini merupakan peluang yang terhidang luas buat kita sebagai orang Islam supaya melipat gandakan usaha amalan ini. Harta yang kita sedekahkan mendekat lagi rezeki yang tidak disangka-sangka.
2) Sedekah dapat memanjangkan umur.
  • Di sini dapat difahami bahawa umur yang dimaksudkan ialah keberkatan dalam hidup. Peluang kehidupan yang diberi oleh Allah digunakan dengan perkara yang manfaat.
3) Sedekah dapat menyembuhkan penyakit.
  • Ini seperti yang sedia maklum bahawa penyakit cinta dunia, harta, bakhil dan tamak haloba harus dirawat dengan amalan sedekah. Dengan kaedah ini sistem ajaran yang terkandung dalam al-Quran dan hadis dapat memberi penawar kepada gejala yang kronik ini.
“Keluarkanlah harta. Bersedekahlah…”
Seruan yang biasa kita dengar dan acap kali disebut oleh ulama dan orang tua kita supaya rajin-rajin bersedekah. Selagi berkemampuan untuk memberi, lakukanlah kerana ia menjadi “kredit” buat diri kita.

Firman Allah taala dalam surah al-Qasas ayat 77 bermaksud;
 “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan oleh Allah kepada kamu akan pahala dan kebahagiaan di hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagian mu (keperluan dan bekalan mu) dari dunia.”
Dalam sepotong hadis, Rasullah s.a.w ada bersabda;
“Apabila manusia telah meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak yang soleh kepada kedua-dua orang tuanya.”
Sumber dari Majalah Niaga.

No comments:

Post a Comment